14 Eylül 2015 Pazartesi

Ev yapımı buzlu kahve

Kahvenin her türlüsünü severim. Kışın sıcak her türlüsünü, yazın soğuk ve buzlu her türlüsünü içmekten büyük zevk alırım. Ama çoğu başarısız, kahveleri aşırı fiyatlara satan, aklımda sadece güzel dekorasyonuyla kalan kahvecileri düşününce, neden evde kendim de denemiyorum ki deyip, çakma baristalığa soyundum! Evet evde kahve makinesi bile yok, lattelerin üzerine hala desen yapamıyorum belki ama, tadı tam istediğim gibi olan, hem de maliyeti oldukça düşük olan kahveler yapabiliyorum kendime :) Belki siz de benim gibi düşünüyorsunuzdur ya da belki yazımı okuduktan sonra düşünür de denemek istersiniz diye de nasıl yaptığımı anlatmak istedim. Hazırsanız başlayalım :)
Bugün birlikte soğuk kahve ( hashtag ice latte :D ) yapıyoruz. İhtiyacımız olan ilk şey kocaman bir bardak! Bu konuda ben çok IKEA'da satılan şu bardaklardan verim aldım. Hem boyutu çok uygun, hem de karton bardaklarla kıyaslayınca çevreye daha çok katkılı :). Bardağımızı hazırladıktan sonra işe çözülebilir kahvemizi bardağımıza dökmekle başlıyoruz. Bir yandan da ileriki aşamalar için su ısıtmaya başlıyoruz. ( Çünkü kahvemiz sıcak suda çözülebilen cinsten ) Ben kahve olarak markette bulduğum Nescafe Espresso'nun stick versiyonu olanlarından kullanıyorum, 1 stick yeterli oluyor.
Süt tozuyla olan kahveleri şekersiz, süt eklenen kahveleri şekerli içen dünyalar normali bir insan olarak da içine o anki moduma göre biraz şeker ekliyorum. Sonra kaynamış ve kaynadıktan sonra 1 dk bekletilmiş sıcak sudan 2 parmak ölçüsü kadar ekliyorum. Sonra da güzelce karıştırıyorum.
Hedefimiz soğuk kahve yapmaktı ama kahvemiz sıcak! Bunun için kahvenin soğumasını hiç beklemeden, içine buz atıyoruz. ( Buzları bir hayli havadan atarak, etrafa sıçratmazsak kahvemiz güzel olmuyormuş :D ) Ben boyutu hayli büyük olan buzlardan 3-5 tane atıyorum. Son olarak da üzerine dolaptan çıkardığımız buz gibi sütümüzü ekliyoruz ve buzlu kahvemiz hazır! 

Sonra da yanımıza kitap/film/müzik üçlüsünden dilediğimizi alıp keyfimizi yapıyoruz. Eve gelen arkadaşlarımıza da yapıp ikram etmeyi de ihmal etmiyoruz :).

10 yorum:

  1. Ben de aynı kahveden kullanıyorum. Nescafe Espresso. Artık kahve makinasını kırkyılda bir kullanıyoruz:)
    Soğuk kahveyi de mutlaka deneyeceğim. Gerçi kış geliyor ama olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazmak için biraz geç kaldım aslında ama iyice de kış gelmeden yazabildim en azından diyerek avunuyorum :) Kışın da yaptığım sıcak versiyonunu yazarım, bunu kaçıranlar onu dener belki :)

      Sil
  2. Peki soğuk kahveyi seviyorsak, çoğu kahvecilerin kahvelerini de beğenmiyorsak, ama evde yapmaya da üşeniyor isek n'aapıyoruz? Senin yanına gelip, hazır yapılmışını içebiliyor muyuz? :)
    Teşekkür ederiz bu kahve tarifin için :) Daha bir ay falan içebiliriz neyse ki ucundan yetişmiş oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının sonundaki "Eve gelen arkadaşlarımıza da yapıp ikram etmeyi de ihmal etmiyoruz" cümlesi tamamen o sebeptendi :) Her zaman kapım açık, keşke olsa öyle bir imkanımız :)
      Rica ederim, insanlığa bir katkım olduysa ne mutlu! Kenarından köşesinden yetiştirdim sayılır :D

      Sil
  3. bu yaz bu kahveyi sıklıkla denedim.. sıcak yaz günlerinde içmesi çok keyifli geldi..
    ayrıca üzerine 1 top vanilyalı dondurmayla da nefis oluyor benden size tavsiye:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel fikir! Dondurma aşığından bir tık ötede bağımlılıktan bir tık geride bir insan olarak bunu mutlaka deneyeceğim! Öneri için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  4. çok beğendim iyi fikir yapacağım ben de..

    YanıtlaSil
  5. Kahvesever Şeyma, bu yazıyı ve bu kahveyi çok sevdi. ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahveser Raif de bu yorumu çok sevdi :D Kahvesever Şeyma en kısa sürede denesin o zaman kahveyi :)

      Sil