2 Ağustos 2012 Perşembe

Fotoğrafta Pratik Kompozisyon

Maalesef ki extra maymun iştahlı bir insan olarak kitap okuma konusunda da sıkıntılar yaşıyorum. Beni kendisine bağlayacak, sürükleyecek kitap bulmakta güçlük çekiyorum. Film konusunda da aynı sıkıntım biraz var sanıyorum. Belli başlı sevdiğim bir tür veya konu olduğunu söyleyemem ancak şunu söyleyebilirim ki galiba filmlere kitaplara farklı anlamlar yükleyip onlardan farklı zevkler alan bir insanım. Çünkü genellikle bana tavsiye edilen filmleri, kitapları beğenmem. En az izlenen hatta garip denebilecek filmleriyse çok severim. Kitap konusunda da sanırım bu böyle. Sevdiğim bir kitabı bir günde bitirebildiğim gibi çok sevmezsem 2 senede anca bitebiliyor (hayır konusunu falan da unutmuyorum biraz fil hafızam var :) ) Hal böyle olunca hayatım boyunca hiçbir zaman çok kitap okuyabilen bir insan olamadım. Şu sıralar buna kendimi zorlamaya bir kitap okuma alışkanlığı edinmeye çalışıyorum. Bunun için kendime bulduğum çözümlerden birisi ilgi alanlarımla ilgili kitaplar okumak. Burada da devreye fotoğrafçılık ile ilgili kitaplar giriyor.

Şunu söylereyerek başlamak istiyorum ki ben fotoğraf konusunda kendimi hiçbir şekilde iyi, muhteşem, aman tanrım harikayım tarzı gören bir insan değilim. Ve kesinlikle bu konuda ahkam kesebilecek, şu doğrudur bu yanlıştır diyebilecek konumda da değilim. Yani birazdan okuyacaklarınız kendini geliştirmeye çalışan, daha yolun başında olan bir aceminin tavsiyeleri ve görüşleri olacak :)




Fotoğrafta Pratik Kompozisyon kitabı benim fotoğrafçılıkla ilgili okuduğum ikici kitap diyebilirim. İlkini çok sevmediğim için ondan bahsetmeyeceğim. Öncelikle bu kitap hakkında söylemek istediğim şey tam da benim aradığım kaynak olmasıdır. Cidden kitabı bir ders kitabı edasıyla önemli yerlerin altlarını fosforlu kalemle çizerek okudum. (Annem bu satırları okusa yine "Vize-finallerine bu şevkle çalışsan Ohhooo!" derdi sanıyorum :) )  




Kitapta tüm konular fotoğraflar üzerinden anlatılmış. Bu da uygulanacak, dikkat edilecek şeyin sonucunda ne ortaya çıkacağının anlaşılması açısından oldukça faydalı olmuş. Bence kitap gerçekten acemileri düşünülerek yazılmış çünkü herşey ince ayrıntılarıyla, anlaşılır bir şekilde ve basit sözcüklerle anlatılmış. Kitabın bir diğer beğendiğim yönü ise kenarlarda kısa kısa özlü söz misali notlara ve Photoshop uygulama bölümlerine yer verilmiş olması.

Kitabın şöyle bir özelliği de var ki ; kitabı okurken her bölümden sonra koşa koşa dışarı çıkıp okuduğum şeyleri uygulayasım geldi. (Sanırım böyle yapsam kitabı sonsuza kadar bitiremezdim :) )




Böyle bir kitabı anlatırken de kitabın dümdüz fotoğraflarını çekip koymaya gönlüm el vermedi ve birazcık eğlendim :)




Ben bir acemi olarak bu kitabı gönül rahatlığıyla diğer acemilere tavsiye edebilirim. Alınız, okuyunuz efendim :) 

4 yorum:

  1. kitabı not ettim, tavsiye için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederiiiiim :) ben bu seriyi devam ettirsem iyiymiş yalnız bunun üzerine birçok fotoğraf içerikli kitap geçti elimden. Ben bu fikri bir kenara not etsem iyi olucak galiba :D

      Sil
  2. seriyi devam ettirmen çok güzel olur, bu kitaptan sonra inceleyip beğendiğin kitaplar varsa bana mail ile bilgi verebilir misin? Bu gün bir kitapçı ziyareti yapmayı planlıyorum, deneyimler benim için çok önemli.
    mail adresim pskasli@gmail.com

    çok teşekkürler şimdiden...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bu kadar geç görmeseydim yorumunu, umarım çok geç kalmamışımdır :) O zaman karar verilmiştir! seri devam edecek :)

      Sil